Tineke Vellekoop begon als toezichthouder en tegelijk startte ze met de masterclass De Vrouwelijke Commissaris, die ze in het voorjaar van 2024 afgerond heeft. We kijken met haar terug op de opleiding en haar start in haar Raad van Toezicht positie.
Tineke is een enthousiaste, resultaat gedreven people- en verandermanager die denkt en werkt vanuit een brede en toekomstgerichte kijk op zaken. Met aandacht voor de mens, een pragmatische aanpak en verfrissende ideeën. Ze heeft een technische en bedrijfskundige achtergrond en recent heeft ze de overstap gemaakt naar de onderwijs- en zorgsector.
Je was gestart in een toezichthoudende positie bij Resonans Onderwijs toen je begon aan de masterclass. Waarom wilde je graag meedoen?
Ik was op zoek naar theoretische en praktische verrijking op het gebied van toezichthouden. Een belangrijke vraag die mij bezig hield was: ‘Hoe kun je als toezichthouder van toegevoegde waarde zijn, zonder daarbij op de stoel van de bestuurder te gaan zitten?’
Daarnaast wilde ik mijn netwerk uitbouwen met vrouwelijke leiders. Dat vond ik in deze Masterclass.
Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens De Vrouwelijke Commissaris?
Het theoretisch kader van het vak toezichthouden, meer bewustwording van de verschillende stijlen van toezichthouden en mijn persoonlijke voorkeuren en ontwikkeling hierin. Het was fijn om zo een ontdekkingstocht samen met andere (toekomstige) toezichthouders te doen.
De verschuiving van een meer traditionele, controlerende manier van toezichthouden , naar een manier die meer gericht is op samenwerking hebben we verkend en dat is een stijl die dichter bij mij ligt.
Je kunt parallellen trekken met transities die plaatsvinden in het bedrijfsleven en in de maatschappij. Dat zie je ook terug bij toezichthouden. Dat vond ik interessant.
Hoe heb je dat in kunnen zetten/hoe zet je dat in bij je huidige toezichthoudende rol?
Na een periode van 6 jaar in de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van Resonans en daarvoor 5 jaar in de Medezeggenschapsraad van Tyltylcentrum De Witte Vogel in Den Haag, kreeg ik de kans om als toezichthouder een bijdrage te blijven leveren aan speciaal onderwijs. De opleiding heeft mij geholpen om meer bewust te worden van mijn nieuwe rol binnen dezelfde organisatie.
Onboarding is onderdeel van onze masterclass en Irène Verkuylen heeft jou daarin begeleid. Wat heeft zij daarin voor jou betekent?
De begeleiding van Irène heeft mij geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Met name door praktijksituaties bespreekbaar te maken en vanuit verschillende perspectieven te bezien. Wat doe ik? Wat is het effect daarvan?
Wat zou je aankomende toezichthouders mee willen geven?
Als je op het gebied van toezichthouden behoefte hebt aan meer theoretische bagage, inzicht wilt krijgen in uiteenlopende praktijksituaties en wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling en netwerk dan is deze Masterclass een waardevolle aanvulling!
Dank je wel voor dit gesprek, Tineke, we wensen je veel succes in je positie en verdere ontwikkeling als toezichthouder.
Wil je meer weten over de opleiding De Vrouwelijke Commissaris, kijk dan op de volgende pagina en vraag informatie aan over De Vrouwelijke Commissaris.