Margot Schumacher

Hoe vind je een commissariaat of toezichthoudende functie die bij je past? Annette Onrust ging daarover in gesprek met Margot Schumacher. Margot is Adjunct Professor in Leiderschapsontwikkeling, lid van de RoundTable 4 Topvrouwen en recent benoemd tot lid van de raad van commissarissen bij Thales Nederland.

Annette: Een behoorlijk aantal topvrouwen uit ons netwerk ambieert een commissariaat (nu of in de toekomst). Wat heb je volgens jou nodig om een positie te bemachtigen als RvC of een Toezichthoudende functie?

Margot: Er zijn drie pijlers voor het succesvol vinden van een dergelijke functie. Deze drie pijlers zijn je ervaring, geloofwaardigheid en je netwerk.

Qua ervaring gaat het om welke raakvlakken je hebt in het werkveld van de organisatie waar je solliciteert.

Geloofwaardigheid gaat er om dat je kunt laten zien dat je echt graag wilt en 100% gemotiveerd bent om juist voor deze positie te gaan. Dat kun je laten zien doordat je bijvoorbeeld een opleiding hebt gedaan tot commissaris. Niet dat je persé gecertificeerd hoeft te zijn, maar een opleiding laat zien dat je het serieus neemt en echte interesse hebt. Daarnaast kom je beter beslagen ten ijs als commissaris.

Je netwerk is van groot belang omdat je ziet dat deze posities nog steeds veelal via het netwerk en onderhands aan elkaar gegund worden. Investeer daarnaast in contacten met recruiters zodat zij weten dat je op zoek bent. Denk niet dat het zomaar jouw kant op komt, je vergroot je kansen als je zelf actief op zoek gaat.

Annette: Dat zijn drie duidelijke pijlers. Hoe zien die er voor jou uit?

Margot: Thales is een technisch bedrijf met veel ingenieurs en het helpt dat ik zelf een ingenieurstitel heb. Ze zochten in eerste instantie iemand die ervaren is in de markt waarin ze zelf actief zijn: defensie en veiligheid, luchtvaart, ruimtevaart, of de transportsector. Ze zitten echter in een groot verandertraject naar het professioneler en groter worden van de organisatie. Toen ze mijn cv zagen beseften ze dat mijn ervaring veel toegevoegde waarde kan hebben: iemand met professionele leiderschapservaring in verandertrajecten.

Annette: Hoe je bij deze positie gekomen bent is ook interessant, hoe is dat gegaan?

Margot: Ik onderhoud een goed contact met recruiters, maar deze positie is mij toegekomen via mijn netwerk. Ik doe mee aan de Executive Table voor Commissarissen en Toezichthouders vanwege de positie die ik al had. Eén van de andere topvrouwen (Marianne Kopp) die daar ook aan meedoet had de functie gedeeld in onze whatsapp groep. Het leek mij direct een zeer interessante functie, en ik heb besloten mijn interesse kenbaar te maken, ondanks dat ik niet helemaal voldeed aan de oorspronkelijke wensen.

Annette: Hieruit blijkt maar weer dat je niet te bescheiden moet zijn en voor een functie kunt gaan, ook als je niet 100% aan de wensen voldoet. Welke tip heb jij nog meer voor topvrouwen die een positie in de RvC of Toezichthoudende functie ambiëren?

Margot: Houd je ambitie eerst laag en ga eerst voor een commissariaat waar je ervaring op doet. Het gebeurt zelden dat je gelijk een heel groot commissariaat krijgt. Zelf had ik voordat ik bij Thales begon ook al ergens anders ervaring als commissaris opgedaan. Als je eenmaal een positie hebt word je vaker gevraagd voor een volgende positie. Toen mijn functie bij Thales op internet en LinkedIn stond, werd ik gelijk direct door verscheidene recruiters benaderd.

Daarnaast is de boodschap die ik mee wil geven aan de topvrouwen dat je elkaar verder moet helpen. Alleen zo krijgen we meer diversiteit in topfuncties. Als je een functie weet en je bent zelf niet op zoek, bedenk dan voor wie die functie in je netwerk wel geschikt is. Zo ben ik immers ook aan deze functie gekomen en zo heb ik zelf ook topvrouwen aan een commissariaat geholpen.

Geschreven op 16 mei 2021 door Annette Onrust, oprichter en voorzitter RoundTable 4 Topvrouwen en executive coach. Als je interesse hebt in de Executive Table vraag dan hier informatie aan