jubileum, vrouwelijke leiders, roundtable 4 topvrouwenfebruari 2024

15 Jaar geleden was de eerste bijeenkomst van wat nu hét netwerk is voor vrouwelijke leiders.

Het kan eenzaam zijn aan de top. Zeker als je als vrouw een hoge positie hebt in een mannenwereld.

Wat als we vrouwen in topposities met elkaar verbinden zodat ze elkaar kunnen inspireren?

Dat was 15 jaar geleden het idee achter de eerste bijeenkomst van ons netwerk. En wat er gebeurt? Dan ontstaan er hele mooie dingen, kunnen we nu vijftien jaar later concluderen.

Wat hebben we bereikt en waarom is ons netwerk belangrijker dan ooit?

Van het praten over diversiteit zijn we vrij snel veranderd in het bespreken van inhoudelijke thema’s die belangrijk en urgent zijn in de boardroom.
Vanuit de diversiteit in onze functies en achtergronden/branches, hebben we hele andere perspectieven op dezelfde thema’s. Wat we delen is het vrouwelijk perspectief vanuit de top. Dát in een samenleving waarin de blik door de bril van de man in vele opzichten nog steeds dominant is, is niet alleen inspirerend, het is ook noodzakelijk. Goede besluitvorming als antwoord op de enorme uitdagingen die er spelen, is immers alleen mogelijk als je alle perspectieven hebt meegenomen.

Wij creëren kansen voor vrouwelijk talent in organisaties omdat we geloven in de kracht van diversiteit. Ieder van ons heeft een krachtig netwerk, contacten, kennis en inhoud dat van grote waarde kan zijn voor een ander. Menigeen is al verder geholpen in haar carrière door een contact of aanbeveling van een ander. Zo zijn vanuit ons netwerk nieuwe posities gevonden, crisissen opgelost, aanbevelingen gedaan en bijzondere samenwerkingen of mooie verbindingen ontstaan.

Als rolmodellen zijn we van belang voor de nieuwe generatie vrouwen. Je kunt pas iets worden als je ziet dat het – ook voor jou – mogelijk is. Door middel van het Mentor4Talent programma begeleiden we al twaalf jaar (2024 voor de 13e keer) vrouwelijke talenten in hun carrière, met prachtige succesvolle verhalen tot gevolg. Mentees die stappen nemen en soms daarna zelf als bestuurder mentor worden en nieuwe mentees begeleiden. Vrouwen die zelf een mentor hebben gehad, zijn veel vaker geneigd om zelf weer mentor te worden van een nieuw talent. Zo geven we het stokje door aan de nieuwe generatie.

We herkennen in elkaar ambities die we hebben en we inspireren elkaar door die met elkaar te delen. Vanuit die ambitie is ook de Masterclass De Vrouwelijke Commissaris ontstaan. Ons doel is meer vrouwen in Raden van Commissarissen en Toezicht. Wij hebben de ambitie om niet alleen de deelnemers te laten groeien in hun persoonlijke ontwikkeling maar ook Nederland te verrijken met een nieuwe generatie toezichthouders/commissarissen, die écht het verschil durven maken.

Wat begon als een eenmalige bijeenkomst is uitgegroeid tot een netwerk waarbij we impact hebben. We blijven groeien én ons netwerk is belangrijker dan ooit. Niet alleen omdat we er nog lang niet zijn als het gaat om het aantal vrouwen in topposities, maar juist ook omdat we een geluid vertegenwoordigen dat gehoord mag, nee móet worden.

Deze blog is geschreven door Annette Onrust – op den Kelder, oprichter en initiator van de RoundTable 4 Topvrouwen. Heb je interesse in ons netwerk en laat je je graag inspireren, vraag dan de nieuwsbrief aan Ik ontvang graag de nieuwsbrief