Inge Reijmer en Andy Wehkamp “Big enough to matter, small enough to care”, is de koers van ons netwerk sinds afgelopen jaar.

Groot genoeg voor voldoende diversiteit van onze leden en om zinvolle contacten op te doen en tegelijk niet té groot zodat we elkaar goed genoeg leren kennen om elkaar verder te kunnen brengen. Hoe hebben leden van ons netwerk dit ervaren?

Annette Onrust (RoundTable 4 Topvrouwen) in gesprek met Andy Wehkamp ( Directeur PUM) en Inge Reijmer (sinds kort Eigenaar/Directeur bij PI)

Wat is de reden dat jullie lid zijn geworden van de RoundTable 4 Topvrouwen en wat is haal je eruit?
Inge: Ik ontmoette Lidewij de Haas op een zakelijke borrel en wij hadden een inspirerend gesprek over de uitdagingen waar je als directeur, en ik ook als eigenaar, van een bedrijf mee te maken hebt. En hoe fijn het zou zijn hierover te kunnen sparren met vrouwen in een vergelijkbare positie en ervaring. Lidewij nodigde me uit voor een bijeenkomst van de RoundTable en ik ben gebleven. Het brengt me alles wat ik verwachtte en meer: inspiratie, interessante gesprekken, verdieping op actuele thema’s, mooie gesprekken met mentees en de oprechte bereidheid elkaar verder te helpen.

Andy: Via Pauline Bieringa kwam ik een paar jaar geleden in contact met de Roundtable Topvrouwen. Mijn eerste kennismaking met de Roundtable was een bijeenkomst die wij, PUM, organiseerden samen met VNO NCW in de Malietoren. Ik zag dit als een kans om meer ervaren vrouwelijke ondernemers in het netwerk te interesseren om zich via PUM in te zetten voor de empowerment van MKB ondernemers in ontwikkelingslanden. Er hadden zich nog maar weinig vrouwen aangesloten bij PUM. Ik ontdekte dat ik als directeur van een grote vrijwilligersorganisatie ook persoonlijk veel had aan de bijeenkomsten en gesprekken met andere vrouwen in vergelijkbare posities. Bovendien geeft mijn deelname als mentor van het Mentor4Talent programma me veel voldoening, en ik leer er ook veel van.

Jullie hebben elkaar in 2019 ontmoet via het netwerk en daar is zelfs een internship uit ontstaan. Hoe is dat in zijn werk gegaan?
Andy: We hebben elkaar begin 2019 via het netwerk leren kennen. Inge overwoog een carrière-switch. We hadden een uitgebreid telefoongesprek in oktober van dat jaar. Inge werd hierdoor geïnspireerd om een aantal stappen te zetten in de richting van een internationale loopbaan. We onderhielden af en toe contact hierover; ook met Saskia Jongma, die goede suggesties gaf voor de invulling van een internship. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat Inge het afgelopen half jaar een zeer succesvolle en gewaardeerde internship bij PUM heeft gedaan om meer te leren over ontwikkelingssamenwerking, en daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd.

Waarom wilde je een internship doen bij PUM en hoe heb je het ervaren?
Inge: In de zoektocht naar mijn persoonlijke missie kwam al snel mijn passie voor ‘de wereld’ bovendrijven. Ik studeerde geografie en ben altijd enorm geïnteresseerd gebleven in de wereld waarop we leven en werken. In de loop der jaren is daar een onderzoekende mindset, ondernemerschap en iets goeds willen doen aan toegevoegd. Deze elementen bij elkaar brachten mijn zoektocht bij PUM, bij Andy. Ik bood aan om een ‘werkstage’ te komen doen en daar was gelukkig ruimte voor. Het was ontzettend fijn om na 2 jaar vooral thuis, weer op kantoor te zijn, met collega’s en samen te werken aan uitdagende klussen. Het was in het begin soms hilarisch, in mijn handtekening stond stagiair en als collega’s me live zagen voldeed ik niet altijd aan het beeld dat een stagiair oproept. Meerdere keren kreeg de film ‘The Intern’ als kijktip – met een dikke knipoog natuurlijk.

Wat zijn de belangrijkste inzichten die je daar hebt opgedaan?
Inge: Voor mij was het erg waardevol om te ervaren hoe het is te werken in een andere organisatie dan mijn eigen bedrijf en dat dat ook goed is, en dat ik graag op strategisch niveau meedenk en -doe. Deze periode heeft ook mijn gedachten over internationale ontwikkeling sterk beïnvloedt en dit werd ook versterkt door de opleiding die ik gelijktijdig volgde. Voor veel van ons, en ook voor mij, betekende iets goeds doen voor mensen in lage- en middeninkomenslanden vooral dat je bijdraagt vanuit je eigen Westerse perspectief. Hiermee gaan we voorbij aan de autonomie en kracht van de eigen bevolking en bevestigen we oude koloniale verhoudingen. Er is een nieuw paradigma nodig om ook echt iets te kunnen veranderen #shiftthepower.
En als laatste heb ik enorm veel waardering kregen voor de vele vrijwilligers bij PUM die ondernemers in lage- en middeninkomenslanden adviseren, helpen en nog veel meer.

En wat heeft dat voor jou betekent, Andy?
Andy: Inge was tijdens de 6 maanden van haar internship een fantastische en gewaardeerde collega, die veel meer heeft kunnen doen voor PUM dan je van een stagiaire mag verwachten. Ik ben ook blij voor Inge dat ze door dit internship echt nieuwe kennis en contacten heeft kunnen opdoen. De tips van Saskia Jongma die door haar positie in het Ministerie van Buitenlandse Zaken veel inzicht heeft in wat een goede invulling van zo’n stage bij PUM zou kunnen inhouden, hebben hierbij geholpen.

Wat heeft het jullie persoonlijk opgeleverd en wat doe je nu?
Inge: Het werkveld van ondernemerschap en maatschappelijke impact maken heeft mijn passie en daar wil ik graag aan bijdragen. De impact en ervaring van PUM heb ik meegenomen en ik ben samen met Paulien Brama Bureau PI gestart. Wij helpen bedrijven en organisaties hun meervoudige waarde te vergroten. Door positief kritisch te zijn over zowel de sociale, maatschappelijke als ecologische waarde van je organisatie creëer je een beter en toekomstbestendig businessmodel dat bijdraagt aan een betere wereld! We we doen dat door strategische sessies met de top van een organisatie, SDG- of impact analyses met het management en hulp bij Bcorp certificering en aanbestedingen. De aanpak sluit altijd aan op de context of vraag van onze klant. Het gedachtengoed dat bij PUM heel belangrijk is (het helpen van ondernemers in ontwikkelingslanden) is iets wat we graag meenemen als optie richting onze klanten wanneer zij hun maatschappelijke strategie vormen. Bijvoorbeeld in de vorm van corporate volunteering.

Andy: Deze ervaring heeft me geleerd hoe effectief het netwerk van de Roundtable Topvrouwen kan zijn, en hoe we elkaar op verschillende manieren kunnen steunen bij ons werk, onze loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het geweldig dat Inge en Paulien een bedrijf hebben opgericht waarmee ze een bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, de SDGs. Ik hoop dat ze hun ambitie om ook internationaal te werken, kunnen realiseren.

Wat zou je aan andere vrouwen mee willen geven?
Inge: Volg je hart, zoek uit waar je passie ligt en vertaal dit naar een werkomgeving of carrière waar je blij van wordt. Je netwerk is daarbij van onschatbare waarde, en dus vraag om hulp. Voor mij zijn alle netwerkcontacten nog steeds een grote bron van inspiratie; in Twente en zeker ook daarbuiten.

Saskia en Andy, dank voor jullie hulp bij mijn ontdekkingsreis!

Wil je op de hoogte blijven van ons netwerk en op zoek naar inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.