Cindy Schaafstra en Dorien Staal over Mentor4TalentCindy Schaafstra en Dorien Staal zijn in het Mentor4Talent programma 2022-2023 met elkaar gematcht als mentee en mentor. Hoe ziet hun mentoring journey er uit en wat zijn hun ervaringen?

Cindy Schaafstra start mede dankzij dit mentortraject per 1 februari in een nieuwe baan bij de Triodos Bank (zie hieronder) en haar mentor Dorien Staal is Algemeen Directeur bij Prefab Betonfabriek.

Wat is je motivatie om mee te doen aan het Mentor4Talent programma?
Dorien: Ik heb zelf mogen ervaren wat de waarde is van een mentor. Een mentor die je op belangrijke kruispunten in je leven kunt bellen, waar je open kunt zijn over waar je over twijfelt, kunt spiegelen over situaties waarin je je afvraagt of je er alles uitgehaald hebt. Deze rol wil ik dan ook graag vervullen richting een andere vrouw.
Cindy: Ik had een aantal vragen over mijn eigen ontwikkeling, over hoe ik situaties op een betere manier kon aanpakken. Daar kon ik niet een opleiding aan koppelen, en in gesprek met mijn HR manager kwam de optie van Mentor4Talent naar voren. Dat blijkt een goede stap: ik merk dat ik op een positieve manier met Dorien kan reflecteren op mijn handelen.

Hoe ervaren jullie het?
Dorien: Ik vind het interessante en leuke ontmoetingen met Cindy. We ontmoeten elkaar elke paar maanden en daarmee bouw je ook wat op aan situaties, elkaar beter leren kennen. Cindy bereidt zich altijd goed voor waardoor ik ook het gevoel krijg dat mijn tijd goed gebruikt wordt.
Cindy: Ik ervaar de gesprekken met Dorien als erg positief. Ik bedenk vooraf een paar situaties waarvan ik denk dat ik het handiger had kunnen aanpakken, of waar ik tegenop zie. Daarover sparren we, waarbij Dorien voorbeelden geeft van hoe zij in een vergelijkbare situatie heeft gehandeld. Dat geeft een andere invalshoek waar ik veel van leer.

Met welke uitdagingen kan Dorien je bijvoorbeeld helpen?
Cindy: Tot nu toe hebben we het gehad over onderwerpen als samenwerken, een team opbouwen en stakeholder management. Eigenlijk is alles bespreekbaar, omdat er een wederzijds vertrouwen is waardoor het heel veilig voelt om alles op tafel te leggen.

Wat levert het je op? / Wat brengt het je?
Dorien: Door met elkaar te klankborden in alle openheid, vind ik in Cindy ook een spiegel. We spreken over situaties, hoe zij zaken heeft aangepakt, hoe ik het wellicht zou hebben gedaan of juist een voorbeeld van waar ik het heel onhandig deed en ervan leerde. Door er met elkaar over te praten, haar vragen te horen, zet ik mezelf ook weer op scherp.
Cindy: Doordat we niet de details van elkaars dagelijkse gang van zaken kennen, kunnen we wat abstracter kijken naar situaties. Dat zorgt ervoor dat de reflectie die ik haal uit een gesprek, ook op andere momenten kan inzetten. Daardoor ontwikkel ik mezelf breder, ben ik scherper en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Een resultaat daarvan is dat ik per 1 februari een nieuwe rol heb binnen Triodos, namelijk Domain Lead Know Your Customer & Financial Crime, waar ik erg blij mee ben. Dat is zeker mede te danken aan de coaching van Dorien.

Wat fijn dat jullie je ervaringen delen bij de bijeenkomst op 6 februari 2023 voor de deelnemers van het Mentor4Talent programma samen met de leden van de RoundTable 4 Topvrouwen. Het thema van deze bijeenkomst is ‘Bridging the GAP’. Jullie komen beide uit een heel andere sector. Hoe overbruggen jullie de GAP tussen totaal verschillende sectoren en functies?
Dorien: Eigenlijk is er niet zoveel te overbruggen, alles gaat over mensen, communicatie, verbinding maken. Dat is bij een bank niet anders dan bij een bouwbedrijf. Een cultuur is anders binnen onze bedrijven maar uiteindelijk bestaat een bedrijf uit een optelsom van mensen. Dus ervaar geen gap in onze gesprekken.
Cindy: Juist omdat we abstracter kijken naar situaties, is de sector waarin we werken niet zo relevant. Ik vind het interessant om te horen hoe Dorien in haar organisatie omgaat met de verschillende achtergronden van haar medewerkers. Dus ik ervaar juist geen gap, maar een aanvulling door nieuwe inzichten.

Dank jullie wel en heel veel succes met het vervolg van jullie traject! 

Heb je interesse om mee te doen aan het Mentor4Talent programma 2023-2024? Dan kun je je tot 1 april aanmelden. Kijk op www.mentor4talent.com  Wil je op de hoogte blijven van ons netwerk en op zoek naar inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief