Carolien Wanrooy is afgelopen mei benoemd als Boardmember van Agora Netwerk. Carolien is al vele jaren lid van ons netwerk. We gingen in gesprek over haar nieuwe rol bij deze stichting en wat zij daarin wil bereiken.

Kun je ons iets meer vertellen over Agora Network?

Carolien: Stichting Agora Network heeft de missie om BV Nederland meer divers te maken en de doorstroom van cultureel talent (ook wel kosmopolieten) te ondersteunen. Dat doen we al sinds 2014. We zijn een stichting die kennis en ervaring deelt, lobbyt op het juiste niveau en de belangen behartigt van kosmopolieten in de doorstroom fases in het bedrijfsleven.

Waarom vind je dat zo belangrijk?
De problematiek die een kosmopoliet tegenkomt is complex en gelaagd. Dat er nauwelijks tot geen vertegenwoordiging zit in de top van het bedrijfsleven, laat zien hoeveel werk er nog te doen is.
Het huidige narratief laat zien dat er momentum is. Maar het is aan ons allen om het momentum om te zetten in acties en stappen voorwaarts. Agora Network is een partner voor organisaties die de keuze hebben genomen om structureel inclusiever te worden en doorstroom van kosmopolieten naar de top willen voor de lange termijn.

Wat wil jij gaan bereiken in deze mooie functie?

Carolien: Mijn bijdrage is vooral het in ere houden van dit prachtige gedachtengoed waar mijn voorgangers zo ontzettend veel voor hebben gedaan. Ik zal bijdragen aan de doorontwikkeling van de missie, visie en kernwaarden. Daarbij ben ik de vertegenwoordiging en lobby voor stakeholders op landelijk niveau.
Daarnaast zal ik me inzetten om het netwerk te laten groeien en kwaliteit te blijven bieden voor DE&I (diversiteit, inclusie, gelijkwaardigheid) professionals, HR professionals, directie, bestuur en toezichthouders van de aangesloten members en hun kosmopolieten.

Wat zou je talentvolle dames met een multi culturele achtergrond mee willen geven die ook een bestuursfunctie ambiëren?

Voor dames met een culturele achtergrond die ook een bestuursfunctie ambiëren, zou ik zeggen; vind je passie, verdiep je, bijt je erin vast, ga netwerken en wordt gesprekspartner. Maar vooral, laat je niet afremmen door wat anderen vinden of voor je willen. Volg je eigen kompas en zoek meerdere mentors. Ik ben al 10 jaar lid van de Roundtable 4 Topvrouwen en heb aan het mentoring programma een dierbare vriendin en coach overgehouden. Zij zag mijn blinde vlekken. Dat wens ik echt iedereen toe.

Voor kosmopolieten; als je organisatie je de gelegenheid geeft om te netwerken en kennis op te doen op het gebied van culturele sensitiviteit, maak hiervan gebruik. Naast dat je je netwerk vaardigheden oefent, is er ook heel veel te leren van leeftijdsgenoten. In het begin van mijn carrière aarzelde ik om deel te nemen. Ik wilde geen stempel opkrijgen en wilde gewaardeerd worden om mijn kwaliteiten. De best practices laten zien dat dit denkbeeld achterhaald is en door de koker visie zelfs schadelijk kan zijn. Nu weet ik beter en doe ik beter. En dat gun ik ook iedereen.

Dank je wel voor dit interview en heel veel succes in deze functie!

Geschreven door Annette Onrust, oprichter en voorzitter RoundTable 4 Topvrouwen en executive (team)coach. Wil je op de hoogte blijven en ben je op zoek naar inspiratie, schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.