Jolanda van ZanenJolanda van Zanen is Managing Director bij BAM Energy & Water, sinds enige tijd lid van de RoundTable4 Topvrouwen, en sinds augustus Toezichthouder bij de Landstede Groep. Ze wil graag een bijdrage leveren aan de BV Nederland en met deze nieuwe rol ziet ze daarin kansen.
Jolanda vertelt over haar rol bij BAM, haar nieuwe Toezichthoudende positie en wat ze daarin wil betekenen.

Je bent Managing Director bij BAM Energy & Water. Kun je daar iets over vertellen?
Wij leggen kabels en leidingen aan om warmte, gas, elektriciteit en water te transporteren. We zijn goed in het B-to-B-to-C proces wat betekent dat we dit allemaal kort cyclisch bij de eindklant kunnen brengen. We richten bijvoorbeeld consumenten processen in, we hebben een call-center en werken aan nieuwe woonconcepten. Als Algemeen Directeur ben ik verantwoordelijk voor 600 mensen en 180 miljoen omzet.

Wat is jouw uitdaging als leider en hoe ziet jouw leiderschapsstijl er uit?
Goede gekwalificeerde mensen binnenhalen en behouden is een hele uitdaging nu de arbeidsmarkt krapper wordt. Het binden en boeien van mensen vraagt iets van je leiderschapsstijl. Hoe ik dat doe? Ik zet graag een ambitieuze stip op de horizon en vervolgens zorgen we voor laaghangend fruit zodat we continu successen kunnen vieren en de mensen trots kunnen zijn op wat we bereiken. Ik stuur graag op vertrouwen en door goed delegeren zorg ik ervoor dat de besluitvorming zo laag mogelijk in de organisatie plaatsvindt. Daarbij is een gezond boerenverstand belangrijk. Ik vraag aan mensen: ‘Als het je eigen bedrijf was, zou je het ook zo doen?’ Daarmee creëer je verantwoordelijkheid en ondernemerschap. Het kader waarbinnen we acteren is heel strikt, veiligheid staat op één. Als daaromtrent wat gebeurt is wel weer de eerste vraag hoe het met iemand gaat. Mensen zijn ons kapitaal. Echt vakmanschap vind ik heel gaaf om te zien.

Hoe ben je als Toezichthouder bij de Landstede Groep, een onderwijsorganisatie in het voortgezet onderwijs, terecht gekomen?
Op een site van een headhunter zag ik zelf deze positie voorbijkomen en heb mijn CV opgestuurd. De organisatie zit in Zwolle en omdat ik daar woon, past het ook qua tijdsbesteding.
Ze waren op zoek naar iemand uit het bedrijfsleven. Naast mijn baan bij BAM ben ik ook voorzitter van GOA, een stichting tot opleiden van monteurs in de elektrotechniek. Ik neem kennis en ervaring mee op het gebied van efficiënter maken van processen, organisatieverandering, HR beleid waaronder beoordelingscyclus van medewerkers en ziekteverzuim en ik wil graag toetsen op de wendwaarheid van de organisatie. Wat ik er zelf uit wil halen is de dynamiek van de Raad versus College van Bestuur en het geven van gevraagd en ongevraagd advies.

Waar ik zelf tegenaan loop is de aansluiting van MBO opleidingen op de arbeidsmarkt en de samenwerking met het bedrijfsleven. Daarin zie ik kansen. Ik ben zelf generiek geïnteresseerd in de thema’s die er spelen over de lerende organisatie, innovatie in het onderwijs en de samenwerking met het bedrijfsleven. Daar lever ik graag mijn bijdrage aan.
Mijn purpose is een bijdrage leveren aan de BV Nederland en ik vind een goede instroom van vakmanschap daarin heel belangrijk. We hebben goed opgeleide MBO’ers heel hard nodig. Onderwijsinstellingen hebben jaren ervaring in het opleiden van mensen. Dit moet je niet zelf willen doen als bedrijf. Ik geloof wel in een goede samenwerking.

Het is mijn ambitie om over 15 jaar alleen nog maar commissariaten te doen en dit zie ik als een mooie start.

Geschreven op 27 september 2021 door Annette Onrust, oprichter en voorzitter RoundTable 4 Topvrouwen en executive coach. Wil je op de hoogte blijven en ben je op zoek naar inspiratie, schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.