Lidewij de Haas over haar nieuwe rol als Country Director Arcadis Nederland

Published On: oktober 27th, 2021

topvrouw diversiteitLidewij de Haas is per 1 oktober 2021 Country Director van Arcadis Nederland en daarmee de eerste vrouw in deze positie.

Ze is daarnaast lid van het Comité van Aanbeveling van de RoundTable 4 Topvrouwen en ze stond 10 jaar geleden aan de start van het Mentor4Talent programma. We gaan met Lidewij in gesprek over de stap die zij gemaakt heeft, hoe dat ging en wat zij ziet als haar grootste uitdagingen, wat zij wil betekenen in deze rol en hoe zij aankijkt tegen diversiteit binnen Arcadis.

Je werkt ongeveer 20 jaar bij Arcadis, sinds 10 jaar in de directie van Arcadis Nederland en per 1 oktober heb je Gert Kroon opgevolgd als Country Director. Een prachtige stap. Kun je vertellen hoe dat gegaan is?
Ik ervaar het als en hele grote eer om de organisatie waar ik al zo lang voor werk nu integraal te vertegenwoordigen. Gert heeft dat 8 jaar gedaan en gaf vorig jaar aan dat hij na 2 termijnen het stokje wilde overdragen. Toen heb ik laten weten dat ik interesse heb. We hebben binnen Arcadis continu gesprekken over performance en ambities en daarin heb ik duidelijk aangegeven dat ik die ambities wel heb.
Begin dit jaar vertelde Gert dat er met de Raad van Commissarissen over de opvolging gesproken is en dat ze het passend zouden vinden als ik die rol van hem over zou nemen. Dat was voor mij wel de grootste eer, dat ik gevraagd ben.

Was het altijd jouw ambitie geweest om dit te bereiken?
Ik ben niet iemand die altijd een vooropgezet plan heeft gehad om hier te komen. Het is zo gelopen door een combinatie van wél ambitie hebben en mijzelf willen ontwikkelen in verschillende richtingen, kansen grijpen die op je pad komen en het ook gaan doen. Sinds ik in de directie zit, ben ik wel gaan denken dat het mij een enorme eer zou lijken om vanuit deze positie integraal verantwoordelijk te zijn voor Nederland. Ik heb verschillende verantwoordelijkheden en rollen gehad en in deze rol komt alles samen. Ik krijg nu regelmatig de vraag wat mijn volgende ambitie is, maar dat vind ik nu niet relevant. Ik wil eerst genieten en al mijn energie steken in deze rol.

Wat zie jij als jouw grootste uitdagingen?
De allerbelangrijkste is dat de vraagstukken waarin wij actief zijn alleen maar urgenter worden. Om die vraagstukken goed voor onze klanten te beantwoorden hebben we vooral mensen nodig. Je merkt dat de ‘war for talent’ actueel is. We wisten dat het een keer zou komen, zeker als je naar technici kijkt, maar nu is het echt een feit en daar voel ik mij verantwoordelijk voor. Hoe zorgen we ervoor dat mensen in onze branche willen werken en dan het liefste bij ons. Dat is uitdaging nummer één.
Daarnaast hebben we te maken met transformaties op het gebied van duurzaamheid, klimaat, energietransitie, digitalisering. We hebben de luxe dat we onderdeel zijn van een internationale organisatie, dat geeft ons slagkracht. Dat vraagt wél veel interne afstemming tussen de Nederlandse en de internationale organisatie.
We hebben een nieuwe aangepaste strategie en dat houdt in dat er meer vanuit global aangestuurd wordt op Business Area’s in plaats van een geografische aansturing. Uiteindelijk moeten we er in Nederland wel voor zorgen dat we met de directie doen wat voor Nederland relevant is. We blijven een matrix organisatie waarbij een andere as nu dominanter wordt en ik voel een extra verantwoordelijkheid als landendirecteur dat dat in balans is. Dat we het goede hebben van een global sturingsmodel en dat we ook het goede hebben van de integrale benadering in Nederland, dat we dat niet verliezen.

Ik heb het stokje overgenomen van Gert, maar de marktomstandigheden zijn anders en de strategie is anders en dus moeten we weer opnieuw met elkaar zorgen dat we daar een goede balans in krijgen. Dat vind ik zelf wel heel leuk want juist omdat we in Nederland beursgenoteerd zijn wordt alles wat wij doen extra gezien door aandeelhouders en investeerders en we zijn een belangrijk land voor het merk ‘Arcadis’.

Wat zijn jouw persoonlijke wensen en doelstellingen in deze rol?
De missie van Arcadis is tevens mijn passie ‘improving quality of life’ en de reden voor mensen om bij Arcadis te werken. Daarom wil ik er ook voor zorgen dat we het allerleukste bedrijf zijn om voor te werken. Wat is dat dan en wat vraagt dat dan? Dat is niet één ding en dat vind ik juist ook zo leuk. Er zijn heel veel communicerende vaten en die moeten met elkaar in balans zijn en dat kun je niet alleen.

Wat is jouw leiderschapsstijl?
Ik voel mij verantwoordelijk dat we de strategie die we met ons allen bedacht hebben, succesvol uitvoeren. Dus ik ben meer een dienend en faciliterend leider. Keuzes maken en knopen doorhakken doe ik ten gunste van het totaal.

10 Jaar geleden zijn we met ons netwerk gestart met het Mentor4Talent programma en jij stond aan de basis daarvan. Vrouwelijke talenten van Arcadis doen hier inmiddels al tien jaar aan mee. Wat heeft het jullie gebracht?
Onze Board of Directors bestaat uit 4 personen waarvan 3 vrouwen. Toen ik bij Arcadis begon 20 jaar geleden was je als vrouw een uitzondering. Dat is niet meer zo. We zitten nu rond de 35% vrouwen en dat zie je terug in leiderschapsposities en nu dus ook in de directie.
Diversiteit en inclusiviteit is breder dan de man/vrouw verhouding, alleen dit is meetbaar. We doen het goed, maar dat betekent niet dat we er al zijn. De ontwikkeling die we met de RoundTable 4 Topvrouwen hebben meegemaakt en de ontwikkeling die ik zelf zie bij Arcadis lopen parallel. Wij zijn de laatste 10 jaar actief bezig geweest om vrouwelijk talent te stimuleren en te coachen en je ziet dat het werkt. Dat zie je bijvoorbeeld aan onze andere directeur, Cécile Cluitmans, zij heeft eerder als talent meegedaan aan het Mentor4Talent programma en nu zit zij in de directie en doet mee als mentor in het programma. Daar mogen we als RoundTable 4 Topvrouwen heel trots op zijn dat we bij kunnen dragen aan de emancipatie van vrouwelijk talent.

Zelf doe jij mee als mentor in het Mentor4Talent programma. Wat brengt het jou persoonlijk?
Je stapt even uit de waan van de dag en reflecteert over waar je mee bezig bent en wat er gebeurd buiten de inhoud om. Dit soort momenten gun ik mijzelf en die gun ik andere topvrouwen ook. Door met iemand mee te denken heb ik ook geleerd dat de inhoud verschilt maar dat processen vaak gelijk zijn in verschillende organisaties. Het is mooi als je daardoor iemand verder kunt helpen die iets beseft en er mee aan de slag gaat.
Nu dit bericht gekomen is dat ik deze nieuwe rol heb, heb ik reacties gekregen van de dames die ik de afgelopen jaren als mentor heb begeleid en die reflecteren er dan op wat het traject voor hen heeft gedaan. Het heeft ze iets gebracht in hun ontwikkeling qua bewustwording, versnelling of versterking van iets. Ik heb niet de wijsheid in pacht, maar de trajecten zijn altijd op maat en persoonlijk en daar komt altijd wel wat uit. En zelf ervaar je soms precies hetzelfde.

Ik ben nu mentor van een dame die als vraag heeft hoe ze er nu voor kan zorgen dat ze als ‘peer’ en als gelijke benaderd wordt. Als ik dan vol overtuiging tegen haar zeg: ‘Dat moet jij zelf doen. Je kunt niet wachten, je moet die plek ook innemen’, realiseer ik mij dat ik dat zelf ook moet doen. Nu ik in mijn nieuwe rol zit, moet ik dat ook doen naar klanten en mijn ‘global peers’. Ik moet zelf ook overtuigd zijn van mijn rol als Country Director. Als je wilt dat andere mensen jou serieus nemen, moet je jezelf ook serieus nemen. Ik zie altijd uit naar die gesprekken en ze hebben ook mij heel erg geholpen.

Wat wil jij vrouwelijke talenten nog meer meegeven?
Als je ambitie hebt, wees daar ook helder in en spreek het ook uit. Want als jij het zelf niet ziet, waarom zou iemand anders het wel zien? Geloof dus in jezelf en tegelijk is het ook niet erg als je daarvoor nog dingen moet leren.

Wat moet of wil jij zelf nog leren in deze rol?
Ik heb in deze rol direct te maken met de voorzitter van de Raad van Commissarissen en ik vraag regelmatig aan haar of ze nog feedback en tips voor mij heeft. Je kunt nog zo vaak bij een vergadering zitten vanuit de directie, maar nu in de rol van voorzitter is dat toch anders. En omdat ik nu een internationale baas heb, vraag ik ook feedback aan hem. Ik merk soms dat wat werkt in Nederland qua houding en gedrag, niet per definitie ook zo in het buitenland werkt. Dat is iets waar ik mij verder in kan ontwikkelen: hoe ben je effectief in een internationale setting. Dan is het heel fijn dat ik een Engelse baas heb die vanuit dat perspectief feedback kan geven. In Nederland vinden we het bijvoorbeeld heel normaal dat als iemand zegt dat we iets op een bepaalde manier gaan doen, je het niet klakkeloos aanneemt maar dat je eerst vragen stelt om het te begrijpen. In heel veel andere culturen wordt dat ervaren als weerstand. Dan moet je oppassen dat er niet een beeld ontstaat dat we dat in Nederland niet willen.

Ik zit al heel lang in de directie en heb veel petten op gehad. Dan was ik vaak de adviseur naar de eindverantwoordelijke. En nu realiseer ik mij pas echt dat er altijd meer belangen zijn dan ik altijd zag en ik voel ze ook echt. Ik ben altijd goed in beslissingen nemen, maar het is echt anders als je met name één belang behartigt.
Nu ik zelf op die stoel zit ervaar ik pas echt dat het anders is. Nu wordt er naar mij gekeken en gevraagd: ‘De Haas, wat gaan we doen?’ Daar heb ik heel veel zin in en het is absoluut elke dag leren. Wat overheerst is nieuwsgierigheid en het willen leren en ontwikkelen.

Dank je wel, Lidewij, voor dit interview en heel veel succes in deze rol!

Geschreven op 27 oktober 2021 door Annette Onrust, oprichter en voorzitter RoundTable 4 Topvrouwen en executive coach. Wil je op de hoogte blijven en ben je op zoek naar inspiratie, schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.

Ga naar de bovenkant