Femke van Viegen en Lies van Kralingen - Mentor4Talent

links: Femke van Viegen, Arcadis; rechts: Lies van Kralingen, Innovation Quarter

Ervaring Mentor4Talent programma – Femke van Viegen
Ik ben met het Mentor4Talent programma in aanraking gekomen na een gesprek met onze directeur Cécile Cluitmans. Na jarenlange ervaring als projectmanager én teamleider stelde Cécile mij de vraag welke ambities ik had: wilde ik verder ontwikkelen in het projectmanagement of juist in het organisatiemanagement? Ik reageerde daar voorzichtig op, ik wist dat ik een goede projectmanager was, maar wist niet zeker of ik wel de kwaliteiten had om ook een goede lijnmanager te worden. Hoewel ik heel veel plezier en voldoening behaalde uit mijn rol van teamleider en juist een beetje worstelde met de voldoening die de functie van projectmanager me de laatste tijd gaf. Vervolgens heeft Cécile voorgesteld om mee te doen met het Mentor4Talent programma en dit is voor mij heel goed uitgepakt.

In mijn eerste gesprekken met Lies van Kralingen hebben we na de kennismaking enkele thema’s besproken waar ik mee worstelde of vragen over had. Daarnaast hadden wij het in het algemeen over onszelf in werk- of privéverband en kwamen we achter bepaalde onderdelen uit ons leven en carrière waarin we onszelf in de ander herkenden. Deze gesprekken en ook die herkenning vond ik erg prettig; een klankbord hebben in iemand van buiten je organisatie geeft toch dat beetje veiligheid dat soms nodig is, omdat het niet altijd binnen je organisatie bekend hoeft te worden, maar wel fijn is om te weten dat anderen soms ook worstelen en overwinnen.

Rond de zomer kwam echter een unieke kans voorbij, aangezien mijn direct leidinggevende een andere functie binnen ons bedrijf aan ging en zijn positie vrij kwam. Door het kleine tikje op de schouder dat ik kreeg om vooral ook te solliciteren en de gesprekken die ik hierover met Lies kon voeren, groeide mijn vertrouwen dat dit inderdaad de logische volgende stap in mijn carrière was en dat ik hier wel degelijk de goede kwaliteiten voor bezat. Zodoende heb ik vol zekerheid mijn brief opgesteld en de diverse gesprekken gevoerd. Met positief resultaat! Vanaf 1 december 2022 ben ik Hoofd Adviesgroep Stations en Architectuur binnen Arcadis. In de drie maanden dat ik deze functie bekleed heb ik mooie gesprekken gevoerd met collega’s, samen met het team nieuwe ideeën ontwikkeld voor verdere groei in onze business en ontdekt dat ik de steun heb van mijn collega’s voor mijn nieuwe functie. En het ook nog eens goed kan én heel leuk vindt. Voor mij de bevestiging dat ik de goede dingen doe en de juiste keuze gemaakt heb.

Ik ben dan ook heel blij met de kans die ik heb gekregen en wil Cécile, Annette en Lies hier heel erg voor bedanken. Mijn missie is dit door te geven en ook andere vrouwelijke talenten het tikje op de schouder te geven en de coaching te bieden die nodig is om de volgende stap in hun carrière te zetten.

Ervaring Mentor4Talent programma – Lies van Kralingen
Ik heb in het verleden vaker aan mentorprogramma’s binnen ABN AMRO meegedaan en vorig jaar heb ik voor het eest meegedaan met het Mentor4Talent programma van de RoundTable4Topvrouwen. Heb toen een heel leuk mentortraject doorlopen met een talent van Arriva. Vorig jaar ben ik zelf van baan geswitcht en toen ik hier binnen InnovationQuarter opperde om weer deel te nemen als mentor aan het programma en daarmee ook een mentee van onze organisatie kon aandragen, kwam daar veel animo op en hebben we uiteindelijk 2 mentees aangemeld. Je merkt dat er veel behoefte is, zeker bij wat jongere dames, om te klankborden met iemand van buiten, die er fris en onafhankelijk tegenaan kijkt en waar geen gevoeligheden of belangen spelen. Daarbij is het leuke aan dit programma dat er zoveel diversiteit zit in organisaties en sectoren. Dus je leert niet alleen van elkaar, maar ook van de bijzonderheden in elkaars sector of organisatie. En wat ik opvallend vind is dat je altijd herkenbare punten ontdekt en van elkaar leert.

Het traject met Femke was heel plezierig. Ze was eigenlijk al heel zelf bewust en had goed nagedacht over de keuzes die ze tot nu toe had gemaakt. Ze was open en eerlijk en kon goed onder woorden brengen waar haar vragen en twijfels zaten. Wat ik heel sterk aan haar vind is dat ze heel dicht bij zichzelf blijft en haar eigen grenzen en daarmee ook haar werk-privé balans goed bewaakt. Iets waar ik niet altijd even goed in ben. Dus dat triggert mij om daar ook weer bewuster bij stil te staan.

En wat je vaak merkt bij vrouwen in het algemeen is toch een stukje onzekerheid, kan ik dit wel, maar ook, is dit wel echt wat ik wil? Daarover hebben we veel gespard en veel ervaringen uitgewisseld. Het leuke was dat ze in het begin van het traject best stellig was dat ze een zwaardere leidinggevende rol niet ambieerde, maar gaandeweg kwam het inzicht dat dit eigenlijk wel een hele mooie en passende stap was, waar ze ook gewoon klaar voor was. Geweldig dat ze deze mooie baan heeft gekregen en nu ook helemaal comfortabel is in die rol.
Veel dank aan Femke voor haar openheid, het vertrouwen en de fijne gesprekken en voor de mooie voorbeeldrol die ze vervult voor vele andere ambitieuze vrouwen.

Dank jullie wel voor het delen van je ervaringen over jullie mentortraject!
Lees je dit en heb jij ook interesse om mee te doen aan het Mentor4Talent programma 2023-2024? Kijk dan voor meer informatie op www.mentor4talent.com , je kunt je aanmelden tot 31 maart. Lees ook over het mentortraject van Cindy Schaafstra en Dorien Staal