Andy Wehkamp PUM

In gesprek met Andy Wehkamp, die als mentor meedoet aan het Mentor4Talent programma, februari 2021

Ik ben Andy Wehkamp, sinds 2017 directeur/lid van de Raad van bestuur van PUM Netherlands Senior Experts. Hiervoor heb ik 25 jaar leidinggevende functies gehad in verschillende landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. PUM is een grote een vrijwilligersorganisatie van ondernemers en andere private sector deskundigen, opgericht door wat nu VNO-NCW is. PUM-vrijwilligers geven praktische business- to- business adviezen aan ondernemers in ontwikkelende landen. Doel is om de groei van het Midden en Kleinbedrijf duurzaam en inclusief te versnellen, en zo een bijdrage te  leveren aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen.  Ik maak graag even reclame voor PUM. Onderneemsters die dit lezen, meld je aan als vrijwilligster bij PUM! .

  • Waarom doe je mee aan het Mentor4Talent programma?

Waar PUM als organisatie voorstaat, dat wil ik ook graag zelf doen: iets teruggeven. Mijn ervaring als mentor inzetten voor de ontwikkeling van vrouwen die graag de top willen bereiken. Ik ben trots op jonge vrouwen die ik in het verleden bij andere organisaties heb aangesteld, die ik heb zien groeien in hun professionele capaciteiten en verantwoordelijkheden. Daar krijg ik veel voldoening van.

 Wat wilde je uit het traject halen?

Ik ben heel blij met de match met Emma de Leeuw; Annette Onrust heeft dit goed gezien.  Ze is een ambitieuze jonge vrouw met veel potentieel, die het hart op de goede plaats heeft.  Ze heeft een interessante specialistische baan bij de Triodos Bank, waarin ze veel waarde kan toevoegen, ook in de nieuwe projecten die ze oppakt.  Ik heb zelf geen bancaire achtergrond, dus ik was er niet zeker van of mijn ervaring voldoende relevant voor haar zou zijn.  Het was een geruststelling om te merken dat ik bij alle vragen die Emma heeft, meestal op het gebied van leiderschapsontwikkeling, wel een paar oplossingsrichtingen uit mijn eigen werkpraktijk kan aandragen, en haar tips kan geven waar ze iets aan heeft.

  • Hoe ervaar je het en wat levert het je op?

Emma is heel bewust bezig met haar loopbaan, veel meer dan ik zelf was.  Ze stelt hele goede vragen, waardoor ik echt moet nadenken over waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt. Wat deed ik en met welk resultaat. Welke dingen ik nu anders zou aanpakken.  Ik probeer ook door te vragen om eerst de achtergrond en context van de zaken waar ze mee zit goed te begrijpen en niet te snel met tips te komen. Daar leer ik er zelf ook veel van, ook over mentoring. Ik realiseer me tijdens dit traject ook dat ik een hele rijke ervaring heb om uit te putten. Het is bijzonder om dit door te kunnen geven.

  • Hoe ervaar je elkaar als mentor/ mentee?

We hebben een goede klik, vind ik. Emma is leergierig en gestructureerd, met een hele positieve instelling.  Er is veel herkenning doordat we allebei een internationale achtergrond hebben, en een passie voor duurzaamheid. We houden ook allebei van zeilen. Helaas hebben we elkaar door de pandemie maar een keer in het echt kunnen zien; al onze gesprekken zijn verder digitaal geweest. Hopelijk kunnen we dit in het voorjaar inhalen.

Lees hier hoe Emma het traject heeft ervaren en wat ze heeft geleerd van Andy: Ervaring van Emma

Heb je interesse om mee te doen aan het Mentor4Talent programma, kijk dan op www.mentor4talent.com en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de bijeenkomsten en programma’s van de RoundTable 4 Topvrouwen  inschrijven nieuwsbrief