Nieke Sterkman, Mentor4Talent februari 2024

Nieke Sterkman deed mee aan het Mentor4Talent programm 2022-2023 en deelt haar ervaringen over haar mentoring journey.

Ik ben Nieke Sterkman een gedreven professional met een hart voor de maritieme industrie. Momenteel ben ik 37 jaar jong en reeds 13 jaar werkzaam bij Boskalis. Direct na mijn Bedrijfskunde studie ben ik hier gestart. Boskalis is een marktleider op het gebied van baggeren en als maritieme contractor. Recente toonaangevende projecten zijn de FSO Safer in Jemen voor de UN en het transport en de installatie van ‘monopiles’ en het ‘secundaire steel’ voor het Southfork windpark project voor de oostkust van de VS. Tot enkele weken geleden was ik werkzaam als afdelingsmanager van een internationaal team van 45 mensen die project control support leveren aan alle Offshore Energy tenders en projecten. Het is de eerste keer dat ik deelneem aan een mentor programma. Mijn mentor is Monique van den Boogaard en zij is werkzaam bij Sif als Director Projects. Een bedrijf wat diezelfde monopiles fabriceert.

Reflecterend op het Mentor4Talent traject, kijk ik erg tevreden en enthousiast terug. Dit zit hem in 3 zaken welke op zijn plek vielen.

Allereerst de match met de industrie. Dit maakt dat Monique zich goed kon inleven in de operationeel gedreven mannenwereld die er nog steeds is binnen Boskalis. We spreken dezelfde taal en dat maakt het makkelijker om op te starten en aan een vertrouwensrelatie te werken. Hierdoor kon ik relevante werksituaties goed aan haar spiegelen en kon ze mij op basis van eigen ervaring adviseren en uitdagen, hoe hier mee om te gaan. Wat mij inspireert in Monique is haar authenticiteit in een mannenwereld. Dit is iets waar ik af en toe mee worstel. Hoe voorkom je als vrouw dat je jezelf niet te veel aanpast maar juist je unieke eigenschappen inzet om het verschil te maken? Hier heb ik nu zeker stappen mee gezet.

Daarnaast was er een goede match met mijn mentor en haar persoonlijkheid. Ik heb Monique ervaren als stoer, eerlijk en duidelijk in haar communicatie. Een zeer gedreven carrièrevrouw en tegelijkertijd erg benaderbaar en dicht bij haarzelf. Naast haar carrière is Monique ook moeder en zoekt zij ook net als ik af en toe weer naar die balans. Haar oprechte interesse in wat mij beweegt heeft mij echt aan het denken gezet.

Dat brengt mij bij punt drie, timing van het mentorschap. Monique heeft mij namelijk kunnen helpen om weloverwogen naar een volgende stap in mijn carrière te bewegen. Dit heeft ze gedaan door mij zeer kritisch te bevragen. Bijvoorbeeld: ‘Waarom wil je dit?’, ‘wat is je vervolgstap?’, ‘heb je de opdracht scherp?’. Maar ook vooral door mij te motiveren om niet te laag in zetten. Doordat ik deze carrièrecasus had liggen heeft het mentorschap een zeer tastbaar resultaat en echte impact gehad.

Mentor4Talent en Boskalis, bedankt voor deze kans, ik had me geen beter traject en mentor kunnen wensen!

Dank je wel, Nieke, voor het delen van je ervaringen!

Wil je weten hoe haar mentor, Monique van den Boogaard, aankijkt tegen haar rol als mentor en het traject met Nieke? Lees het hier Monique van den Boogaard: ‘Een frisse en onafhankelijke blik bieden als mentor’

Wil je meer weten over het Mentor4Talent programma? Vraag hier de informatie aan: Mentor4Talent informatie